Opera, kazalište, galerija

Skladište za kulise

Kulise nemaju posebnu atrakciju samo na velikim pozornicama u svijetu. Njihova je proizvodnja složena i potrebno ih je skladištiti za daljnje izvedbe. Budući da su kulise većinom velike i nezgrapne, njihovo skladištenje predstavlja poseban izazov.

Kao posebno ekonomično rješenje ispostavio se u nedavnoj prošlosti oblik pokretnih konzolnih regala kao beskonačni regal. Konzolni regal postaje pomoću veznika jedinstvena skladišna površina bez potpornika, do 2,5 m dubine i skoro proizvoljne duljine. Ovisno o visini hale dobivamo tako 5-6 površina koje sežu u prostor.

Konzolni regali  
Konzolni regali  

Ovdje u Zürichu je polični regal bez potpornika do 80 m duljine:

Konzolni regali  
Konzolni regali  
Konzolni regali  

Regali su montirani na pokretne donje postroje koji se do nekoliko centimetara mogu voziti jedno pokraj drugog. Time se na najužem prostoru može pospremiti najveća moguća količina koja je unatoč tome uvijek na raspolaganju i neposredno dostupna.

Nakon pritiska na dugme regalno postrojenje oslobađa upravo onu stazu u kojoj želite spremiti svoje kulise ili iz koje iz želite uzeti.

Konzolni regali  

Ovdje se to lijepo vidi na primjeru Državnog kazališta Stuttgart:

Konzolni regali  

Za izvedbu i puštanje u pogon potrebno je mnogo iskustva specijaliziranih proizvođača kao nas.

Poseban izazov je na primjer polaganje tračnica ili sprinkler postrojenja (na mobilnim regalima) te cjelokupna koncepcija rukovanja jednim četveroputnim električnim viličarem i djelomično nezamjenjivim nosačem posebne robe.

Konzolni regali  
Konzolni regali  
Vertikalni regal  
Konzolni regali  

Skladište za rekvizite i kostime

Ali i rekviziti kao npr. namještaj ili dekoracija te kostimi skladište se pregledno tako da štede na prostoru kao što pokazuje primjer dvoetažne pozornice Državnog kazališta Karlsruhe.

Uz podest za skladištenje, robusni paletni regali dokazuju se kao optimalno skladišno rješenje za razne rekvizite i brojne elemente za opremanje. Skladišna dostupnost jamči tako uvijek individualno i brzo sastavljanje za razne izvedbe.

Podest  
Paletni regali  
Podest  
Paletni regali  
Paletni regali  

Stolarija i radionica

Kazališna radionica uvijek treba brojne materijale različitih mjera i težina za proizvodnju i popravak kulisa. Naravno da kompletno opremamo i Vaše stolarije i zanatske radionice i skladišta s odgovarajućim konzolnim regalima, paletnim regalima ili poličnim regalima.

Vertikalni regal  
Podest  
Konzolni regali  
Vertikalni regal  

Muzeji i galerije
slike i skulpture

Iako su slike i skulpture ljepše smještene u muzeju, ipak svi muzeji i umjetničke galerije imaju depo, na našem jeziku je to skladište.

Nije ništa čudno, da umjetnički predmeti traže posebne zahtjeve prilikom skladištenja. Tako je potreban cijeli niz zahtjevnih, standardiziranih posebnih rješenja za regale za skulpture, instalacije i slike raznih veličina.

Posebno u fazi savjetovanja potrebno je znanjem iz mnogih ostvarenih projekata razviti skladište koje odgovara zahtjevima današnjice (potrebe za mjestom, dostupnost, zaštita od osiguranja, itd.) ali koje se može prilagoditi i budućim potrebama.

Regli za ploče  
Regli za ploče  
Paletni regali  
Regli za ploče  
Paletni regali