Na glavni sadržaj

CAB 56

Galerija

Automatizirano skladište za drveni i građevinski materijal

Otvorenje skladišta s tehnologijom koja predvodi

CAB 56, jedna od najvećih nabavnih zadruga za građevinsko obrtništvo u Francuskoj, započela je s radom u novom, automatiziranom skladištu. Kao glavni izvođač, tvrtka OHRA bila je odgovorna za realizaciju sistema regala, implementaciju sustava za upravljanje skladištem (WMS) i za integraciju uređaja za upravljanje regalima.

S novom skladišnom halom površine 4.500 m² u općini Plescop u Bretanji, zadruga je znatno povećala kapacitet skladišta za dugu robu, stezne ploče, laminat i paletiranu robu. Pored novog sustava visokih regala tvrtke OHRA i sustava transporta tvrtke Hamon kao i uređajima za upravljanje regalima po zavojitim prolazima tvrtke Koettgen, projekt obuhvaća i sustav za upravljanje skladištem tvrtke Innolog koji je povezan s poduzetničkim softverom tvrtke CAB 56. U taj sustav integrirani su svi postupci skladištenja, komisioniranja i slanja na cijelom terenu površine 20.000 kvadratnih metara.

Od CAB56, Axisbois Consultants i OHRA sastavljeni projektni tim, podijelio je cijeli pothvat u tri specifične zone i implementacijske korake: Prva zona obuhvaća automatizirano dopremanje i otpremanje laminata, steznih ploča i MDF ploča u/iz skladišta. Druga zona obuhvaća automatizirano dopremanje i otpremanje različitih građevinskih materijala u/iz skladišta kao npr. aluminijskih profila, prozora, vratnih panela, parketnih daski. Treća zona na kraju obuhvaća integraciju svih drugih područja skladišta na terenu, u što pripada i povezivanje vanjskog skladišta na WMS sustav preko bar kodova i radio-terminala na svim transportnim uređajima.

Izgradnja zgrade visoke 20 metara započela je u lipnju 2011. godine. Najvažniji dijelovi strukture zgrade s temeljnom pločom, obložnim površinama i krovom dovršeni su krajem 2012. Montaža regalnih elemenata teških preko 900 tona započela je u siječnju 2012. godine i dovršena je nakon četiri mjeseca. U veljači 2012. instaliran je prvi uređaj za upravljanje regalima; u travnju je skladište započelo s radom.

U prvoj zoni potpuno automatizirani uređaj za upravljanje regalima preuzima dopremanje i otpremanje paketa steznih ploča ili paletiranih laminatnih ploča dužine i do 5,1 metara i težine do 5 tona. Uređaj za upravljanje regalima radi po svim trima zavojitim prolazima ovog područja skladišta. Roba se otprema iz vlastitog odjela za rezanje prema mjerama ili za narudžbe kupaca ili za narudžbe proizvodnje. Transporteri na lance i kotače preuzimaju robu od uređaja za upravljanje regalima te je dopremaju do određene radne stanice.

Osam prolaza druge zone opskrbljene su s dva uređaja za upravljanje regalima koji se kreće po zavojima i nude nosivosti od 4 tone te mogu podići robu dužine do 4,2 metara na visinu do 12,5 metara. Uređaji za upravljanje regalima mogu raditi i potpuno automatski, npr. kako bi noću dopunili zalihe, ali i poluautomatski po principu "čovjek do robe". U poluautomatskom modusu kombinira se ručno komisionirana serija s prednošću automatskog otpremanja od jedne točke u skladištu do druge. S maksimalnom brzinom od 150 metara po minuti uređaji za upravljanje regalima mogu postići i više od 50 teretnih postupaka na sat.

U oba područja instalirani su konzolni regali, stoga što pružaju najfleksibilniju mogućnost skladištenja raznovrsne robe tvrtke CAB56. Regali su visoki 14,5 metara a dugi 75 metara, s maksimalnom nosivosti od ukupno 19.200 kilograma. Konstrukcija regala osim toga nosi gornje vodilice za uređaj za upravljanje regalima.

Treća i završna faza projekta - treća zona - obuhvaćala je priključenje svih novih i postojećih područja skladišta po cijelom terenu na sustav WMS, znači i skladištenja na tlu u vanjskom području i mjesta za pripremu. Osim toga svi viličari opremljeni su mobilnim, radijskim terminalima za podatke preko kojih komisionari dobivaju naloge bez temeljnica i koji voditeljima skladišta nude poboljšanu, trenutačnu informaciju o stanju na skladištu.

Philippe Mérian, direktor CAB 56

"Vezano uz veličinu i složenost, to je prvi sustav skladišta takve vrste u Francuskoj i u našem tržišnom sektoru. Brojne, s nama spojene zadruge i prijatelji trgovci drvom već su posjetili naše skladište kako bi stekli dojam što smo realizirali u zajedništvu s tvrtkom OHRA . Kapacitete skladišta povećali smo za gotovo 50 posto i istovremeno spriječili nepogodnu izgradnju drugog skladišta. Priznajem - u početku smo hodali po nepoznatom terenu, ali pouzdali smo se u stručnost naših dugogodišnjih partnera koji su implementirali već brojne slične sustave skladišta u drugim zemljama. Naša vizija bila je imati potpunu kontrolu nad procesima distribucije, smanjiti pogreške i štete na robi kod skladištenja i rukovanja kao i minimalizirati ručne procese baratanja, sve kako se ne bi štetilo kvaliteti proizvoda i kako bi se smanjili izostanci zbog bolovanja. To smo realizirali. U prvom mjesecu nakon prve faze, produktivnost u našoj radionici namještaja, u kojoj kao podizvođač izrađujemo drvene komponente za naše kupce, udvostručila se. Štete na robi danas su skoro jednake nuli, bolovanja je znatno manje zahvaljujući smanjenom ručnom radu s teškom robom, a pogreške kod komisioniranja više se ne pojavljuju. Neprestano kontroliramo zalihe, a pogreške u zalihama su zanemarive. Naravno da smo na početku podcijenili opseg procesa za naše poduzeće i naše suradnike, ali doživjeli smo veliku promjenu i donijeli prave odluke, osobito ako pogledamo ekonomsku situaciju."

O tvrtki CAB 56

Pod okriljem nabavne zadruge CAB 56 povezalo se oko 350 obrtničkih radionica iz područja krov, unutrašnja izgradnja, tesarstvo, stolarija i drvogradnja kao i manja građevinska poduzeća. Zadruga ne preuzima samo nabavu građevinskih materijala - i njegovu distribuciju do majstora - već i servisne usluge kao npr. rezanje prema mjerama, obrada metala ili sušenje drva. S 81 suradnikom 2010. zadruga je ostvarila promet od 34 milijuna eura. CAB 56 je time po prometu drugi najveći član francuske udruge nabavnih zadruga za građevinsko obrtništvo (ORCAB). 2013. godine zadruga je proslavila 15 godina postojanja.