Na glavni sadržaj

Stolarija Schmidt

Stolarija Schmidt: 40 % više skladišnog kapaciteta plus struja sa krova

Kod stolarske radionice Torsten Schmidt održivost nije važna samo za drvo koji se upotrebljava: Tvrtka OHRA je sagradila skladište od konzolnih regala za poduzeće iz Thüringena, koja ne samo da nudi više prostora za pločasto i masivno drvo, već na sebi nosi i krov s fotonaponskim sustavom. Stolarija je tako uspjela povećati kapacitet skladišta za 40 posto, a istovremeno je na krovu ostvarila trajnu proizvodnju električne energije za vlastite upotrebe.

Stolarija sa sjedištem u Pößnecku, kod Jene, konstruira i izrađuje prije svega pojedinačne komade od punog drva ili od visokokvalitetnih pločastih materijala. U tu svrhu tvrtka drvo koje joj treba obično kupuje od lokalnih trgovaca drvom, tako da su održivo upravljanje i kratke transportne rute dobro razumljivi.  

Održivost je također imala ulogu u novom sustavu regala, s kojim je stolarija željela stvoriti dodatni prostor za pločasto i masivno drvo: Konzolni regal dugačak 30 metara, koji isporučuje tvrtka OHRA, nosi fotonaponski sustav koji proizvodi obnovljivu električnu energiju za stolariju. U tu svrhu tvrtka OHRA je isporučila regale sa specijalnim potpornim krakovima i krovnim zasunima. Oni omogućuju optimalni nagib krova od 30 stupnjeva za fotonaponski sustav. Sam krov je pokriven trapeznim limom. Cijela podkonstrukcija, uključujući postolje konzolnih regala, prilagođena je masi solarnih ćelija - jer ipak, 60 modula ukupno teži oko 1000 kilograma.

Sam konzolni regal, visine 3740 milimetara na tri razine skladištenja - najgornji, koji je na visini od 1700 milimetara, nudi dovoljno prostora za pločasto i masivno drvo potrebno u stolariji. Stupnjevito podesivi, 1800 milimetara dugački konzolni krakovi nose svaki do 400 kilograma. Regal je je izveden jednostrano, stražnja stijena prekriva stolariju - tako regal postavljen na granici istovremeno služi kao zid za zvučnu izolaciju.

Unatoč posebnoj konstrukciji koju zahtijeva fotonaponski sustav, tvrtka OHRA je sustav regala implementirala u samo šest mjeseci - od zaprimanja naloga do puštanja u rad. Regal već oko godinu dana proizvodi ekološku električnu energiju za tvrtku. Stolarija Torsten Schmidt k tome je uspjela povećati svoj skladišni kapacitet za 40 posto. Koncept konzolnog regala omogućuje brz, izravan pristup uskladištenoj robi. Time i ovim fleksibilnim, slobodno ovješenim konzolnim krakovima sprječava se oštećenje drveta tijekom skladištenja i izvlačenja.

O stolarskoj radionici Torsten Schmidt:

Portfelj stolarije Torsten Schmidt sa sjedištem u Pößnecku u Thüringenu kreće se od ulaznih vrata, preko obloga do prozora i namještaja. Tvrtka kombinira moderan strojni park s umješnošću. Pritom stolarija radi izvan granica Thüringena. Lokalne arhitektonske tvrtke i privatni investitori godinama su stalni kupci.

 

 


Projektna galerija