Na glavni sadržaj

4PLUS Bouwmaterialen B.V.

Galerija

Cantilever racking
Cantilever racking
Cantilever racking
cantilever racking
cantilever racking
cantilever racking

4PLUS: Uspravno skladište za veću sigurnost i kapacitet skladištenja

4PLUS Bouwmaterialen B.V., organizacija za zajedničku nabavu koja okuplja 59nezavisnih distributera građevinskog materijala, kapacitet svog središnjeg skladišta u Bornu u Nizozemskoj uvećala je više nego dvostruko upotrebom konzolnih nosača OHRA. Dok je prije građevinski materijal poput drvenih letava, greda ili ploča za suhu gradnju bio uskladišten naslagan u blokovima na podu skladišta, sada police visoke 8.470 milimetara sada omogućuju potpuno iskorištavanje visine hale od oko 10 metara. To ne samo da osigurava više prostora za skladištenje, nego i značajno pojednostavljuje cjelokupno rukovanje građevinskim materijalima, povećava sigurnost zaposlenika u skladištu i minimalizira oštećivanje robe.

Slaganje u blokove zahtijeva složeno rukovanje kako bi se došlo do potrebne robe. Premještanje robe predstavljalo je rizik za robu, a građevinski materijal se pritom više oštećivao. Oštećena roba i nepraktično rukovanje također su značili sigurnosni rizik za zaposlenike u skladištu. Uz to, pohrana u blokove omogućila je smještaj robe na samo jednoj razini.

Stoga je organizacija 4PLUS odlučila optimizirati koncept skladištenja i blokove zamijeniti dvjema redovima konzolnih regala dugačkih po 23,4 metra iz tvrtke OHRA. Regali, koji su s obje strane opremljeni konzolama dugima 1,2 metra, nude ukupno šest razina skladištenja, a nosivost svake konzole iznosi 1275 kilograma - otvaranjem „treće dimenzije“ kapacitet skladišta povećan je za preko 50 posto. Istovremeno se različita roba može pohraniti „razvrstana po vrsti“, a željenim se artiklima može izravno pristupiti.

Zadruga 4PLUS pri realizaciji sustava nije procjenjivala samo kvalitetu i nosivost toplovaljanih regala, nego i prilagodljivost tvrtke OHRA. Tako je europski lider na tržištu konzolnih regala također u sustav integrirao i 80 „starih“ konzolnih nosača još prisutnih kod 4PLUS. Uz to su regali dodatno opremljeni s ukupno 31 pocinčanom rešetkom: Na taj se način materijal pohranjen na paletama također može fleksibilno čuvati u konzolnim regalima. Ako se regalnim sustavom upravlja s pomoću bočnog viljuškara, sustav vodilica na nogama regala pritom olakšava manevriranje u prolazu između regala.

Sveukupno gledajući, zadruga 4PLUS je s optimiziranim skladištem uspjela značajno poboljšati logističke procese. Novi sustav regala osigurava da se opskrba 59 pridruženih poduzeća i njihovih preko 80 podružnica rasprostranjenih po cijeloj zemlji i u budućnosti mogu učinkovito i sigurno opskrbljivati građevinskim materijalom.

O zadruzi tvrtki 4Plus B.V.:

4Plus je zadruga sa 65 povezanih neovisnih poduzeća. Zajedno imaju gotovo 90 podružnica po cijeloj Nizozemskoj. Tvrtke zadruge 4Plus donose širok asortiman građevinskih materijala - od sirovih građevinskih materijala, kao što su izolacijski materijali, cigla i drvo, do pločica, kuhinja i cjelovitog asortimana željezne/metalne robe i alata. Nabavom, automatizacijom i logistikom upravlja se iz mjesta Born u Nizozemskoj. 4Plus održava partnerstva i s njemačkim organizacijama za nabavu, BauVistom za građevinski materijal i Holzlandom za drvni materijal i materijale za unutarnje opremanje. Zadruga je osnovana 1994. godine, a sjedište ima u Bornu od 2006. godine.