Na glavni sadržaj

Acerinox Deutschland GmbH

Galerija

Optimalna tehnika skladištenja za plemeniti čelik Servisni centar

Brzi pristup i povećana uspješnost komisioniranja

ACERINOX Deutschland GmbH u Langenfeldu, firma kći ACERINOX S.A. Španjolska, otvorila je u lipnju 2006. godine u industrijskoj zoni „Berner Feld“ u Rottweilu još jedan servisni centar plemenitog čelika površine skladišta od 5.500 m², koje je ubrzo povećano na sadašnju krajnju veličinu od ca. 8.500 m² obrađene površine.

Razlozi za izgradnju novog skladišta su između ostalog bili korištenje neposredne blizine mnogih potrošača iz južne Njemačke i povoljan položaj preostalim zemljama, koje opskrbljuje ACERINOX Njemačka.

U program robe koju dostavlja Acerinox spadaju: trake otporne na hrđu i kiselinu standardnih i fiksnih širina, hladno i toplo valjani limovi, valjani čelik, nehrđajući čelik visokog sjaja, žice i kutni profili.

U prvoj fazi su se materijali na novom mjestu skladištili najprije na podu, a od tuda su za pojedina komisioniranja skupljena pomoću viličara. Zbog brzo rastuće potražnje i s njom povezanim rastućim priljevom količina, moralo se zatražiti optimiziranja skladišta.

Najvažniji kriteriji za prestrukturiranje profilnog skladišta bili su izravan pristup do svakog pojedinog profila, skladištenje koje će uštediti što je moguće više prostora i mogućnost brzog komisioniranja. Za projektiranje i kasniju isporuku novog sustava skladišta smo pridobili stručnjake i glavne na tržištu za fleksibilne konzolne regale, OHRA Regalanlagen GmbH iz Kerpena. Početkom 2006. godine održani su prvi dogovori između suradnika iz Acerinoxa odgovornih za skladište u Rottweilu i OHRA stručnog savjetnika.

Smjernica je bila u konzolne regale smjestiti više od 3.500 t profila plemenitog čelika oko 1.500 dimenzija i različitih dužina, tako da je u svako vrijeme moguć izravan pristup do svakog željenog profila. Nije za zanemariti da je to mnoštvo trebalo smjestiti na površinu od jedva 1.500 m².

Rješenje je bio sustav konzolnih regala visine 7,50 m i s 14 razina skladištenja jedna iznad druge, pri nosivosti od po 1.200 kg po konzoli dužine 1.250 mm.

Klizna vodilica na nogama regala i upotreba Hubtex četverostranog viličara omogućili su širinu prolaza od samo 2,42 m koji je opet morao biti osiguran sustavima za osiguravanje prolaza, kako bi se izbjeglo susretanje osoba i viličara na ovim uskim prolazima.

Na zadnjem kraju prolaza regala se viličar automatski zaustavlja pomoću u podu ugrađenih transpondera. Kada jednom uveze u jedan prolaz, vozač viličara se može skoncentrirati na svoj zadatak uskladištenja i uzimanja iz skladišta. Pomoću uskog prolaza i klizne vodilice u potpunosti otpada inače nužno potrebno upravljanje u prolazu.

Kako bi se osigurao što je moguće brži pronalazak traženih artikala, za svaki je artikl izdano točno određeno skladišno mjesto opremljeno brojem artikla. Pomoću u viličar ugrađene kamere se prilikom uskladištenja ili uzimanja iz skladišta uspoređuje broj artikla, koji je naveden na skladišnom mjestu, sa brojem artikla robe koja se skladišti ili se uzima iz skladišta, kako bi se izbjeglo krivo skladištenje ili uzimanje robe.

Več u ljeto 2006. godine su konzolni regali bili spremni za dostavu i odmah zatim su ih OHRA monteri mogli primjereno sastaviti. Zahvaljujući pozitivnim iskustvima sa skladištenjem profila Acerinox se u međuvremenu odlučio da OHRA osmisli čak i područje žičanog prstenja i pomoću izgradnje posebnog sustava paletnih regala efektivnije uobliči.