Na glavni sadržaj

Bati Nature

Galerija

Warehouse building
Rack-clad building made of cantilever racks
Floor storage zone between the racks 

Alternativna konstrukcija zidova

Francuska tvrtka za stolariju/drvene konstrukcije/specijalizirana za izgradnju kuća izoliranih slamom, Bati-Nature, stvorila je nove kapacitete za skladištenje materijala na bazi drveta i montažnih zidnih elemenata s posebnim regalnim sustavom tvrtke OHRA. Dva konzolna regala dužine 24 metra s integriranim krovnim nosačima čine zidove konstrukcije nalik hali. Između njih nalazi se približno 6 metara širok, prohodan prostor za podno skladištenje. OHRA-i je trebalo samo oko tjedan i pol dana da montira posebno prilagođenu skladišnu zgradu.

Bati-Nature je proizvodna zadruga (SCOP), koja drugačije razmišlja o svijetu gradnje: S jedne strane, tvrtka sa svojih 20 zaposlenika želi ostvariti ugodan i individualan život uz istovremeno ograničavanje utjecaja na okoliš tijekom izgradnje, korištenja i demontaže zgrade. S druge strane, kao zadruga u vlasništvu zaposlenika, tvrtka kombinira tehnike industrijske proizvodnje s visokom razinom usmjerenosti na zaposlenike.

Tvrtka Bati-Nature je i u planiranju novog načina skladištenja krenula svojim putem: Time bi se trebali stvoriti dodatni skladišni kapaciteti za konstrukcijsko drvo, grede i druge materijale na bazi drveta te prostor za zidne elemente koji su široki i visoki nekoliko metara, izrađeni od drvene okvirne konstrukcije i izolirani slamom. Umjesto izgradnje uobičajene hale za zidne elemente i ugradnje zasebnih polica za materijale na bazi drveta, tvrtka je spojila oba rješenja uz pomoć OHRA-e.

U tu svrhu OHRA je postavila dva reda konzolnih regala dužine 24 metra. I konzole i noge regala orijentirane su prema vani. Stalci regala visine 5,51 metara također nose 3,2 metra duge krovne krakove s obje strane. Regali su tako poredani da se između njih nalazi natkriveni, približno 6 metara široki podni skladišni prostor. Zahvaljujući nogama regala, koje su orijentirane su prema vani, skladište je prohodno. Ovdje se mogu skladištiti zidni elementi. Na vanjskim zidovima konzole dužine 1,2 metra s nosivošću od 800 kilograma čine tri (ili četiri s nogama regala) skladišne razine koje su također natkrivene. Ovdje se mogu skladištiti grede i konstrukcijsko drvo.

Uz vrijeme montaže od samo 1,5 tjedana, ova je konstrukcija omogućila stvaranje novih skladišnih kapaciteta mnogo brže nego što bi to bilo moguće s uobičajenim skladištem.