Na glavni sadržaj

Staatstheater Karlsruhe

Galerija

Zemaljsko kazalište Karlsruhe je moglo postići veliko smanjenje troškova, kada su na jedno mjesto spojena skladišta za kulise i kostime iz različitih skladišnih zgrada, koje su bile razbacane po gradu.

U zanatskoj zoni Killisfeld nastalo je pod ovlasti građevinskog koncerna Züblin novo skladište Zemaljskog kazališta prema najnovijim aspektima napredne tehnologije skladištenja za tako zahtjevnu robu za skladištenje kao što su kostimi i kulise pozornice.

Rješenje za skladištenje kostima pronađeno je u dvokatnoj platformi ukupne površine 3.200 m². Polični regali i pomični stalci će moći preuzeti kostime. Konstrukcija skladišne platforme na taj način utrostručava osnovnu površinu a po potrebi ju je moguće i razmontirati; 9 m visok prostor skladištenja je izostao. Jedan uistinu fleksibilan i napredan način izgradnje za skladišnu zgradu.

Zbog velikog volumena je posebno teško skladištiti kulise, pogotovo jer zbog brzog i jeftinog izmjenjivanja pozornica moraju ostati što bolje pristupačne. Rješenjem je na kraju priglašen sustav konzolnih regala. Na 2,5 m dugačkim polugama skladište se velike palete (2,2 x 6 m) u tri razine s visinom pretinca od po 2,1 m. U Zemaljskom kazalištu u Carlsruheu rabi se 6 pokretnih kolica pojedinačne dužine od 60 m za dvostrane konzolne regale. Visoki zahtjevi zaštite od požara su mogli biti zadovoljeni na temelju iskustava, koje je OHRA prikupila već u skladištu kulisa Opere Zürich, s fleksibilnim sustavom crijeva od pričvršćenog dijela do pokretnih kolica.