Na glavni sadržaj

Staatstheater Stuttgart

Galerija

Novo skladište kulisa Štutgarskog zemaljskog kazališta zabilježeno je kao jedinstveno u Njemačkoj.

Godine 2007. su ukinuta mnoga različita skladišta za kulise, rekvizite i kostime i skupili su ih u jedan novosagrađeni kompleks hala.

U jednoj hali je smješteno srce kompleksa, konstrukcija pokretnog konzolnog regala značajnih dimenzija. U biti su dimenzije dojmljive.

U 20 nizova dugačkih gotovo 60 m i visokih oko 12 m može se uskladištiti 560 kotrljajućih kolica za kulise punih kulisa različitih veličina i dimenzija. Pri veličini kolica za kulise od 8 m dužine, 2.30 m širine, 2,80 m visine i nosivosti 3.000 kg čak i cijeli automobili mogu na njima pronaći svoje mjesto.

Osam pokretnih konzolnih dvostrukih regala dužine gotovo 60 m, ima nosivost od po 180 tona. Kolica za kulise se uskladište i izskladište pomoću četverosmjernog viličara s podiznom kabinom.

Velike kulise, koje se ne mogu smjestiti na kolica za kulise, skladište se uspravno u bokseve paletnih regala.

Mudrim sigurnosnim sustavom mogli su biti ostvareni svi zahtjevi strukovnog zavoda.

Za sve dotične predstave u kazalištu se iz regala uzimaju potrebna kolica za kulise, odvezu se u već pripremljene posebne teretnjake, a u kazalištu se izvezu izravno na pozornicu, kako bi postavljanje kulisa moglo biti obavljeno u što kraćem vremenu.

U međuprostoru između skladišta kulisa i područja za dekorativne predmete i kostime nalazi se radionica, u kojoj se izrađuju i probno montiraju nove kulise.

Trokatna hala, koja graniči u međuprostoru, rezervirana je za ostale rekvizite kao što su namještaj, lampe, dekorativni predmeti itd. Cijela jedna etaža rezervirana je za kostime, cipele i modne dodatke. Nikakvo čudo, jer samo kostimi vise tik jedan uz drugog na oko 2.400 dužnih metara. Regali za odjeću. Pored toga dolaze još i regali za cipele, šešire i ostale dijelove opreme.

Sve u svemu ovo novo skladište kulisa u Stuttgartu stvara idealne uvjete za odvijanje večernjih predstava opera, kazališnih komada i baleta bez ikakvih zapreka.