Na glavni sadržaj

Superwood, Dänemark

Galerija

Tvrtka Superwood održava na lokaciji Hampen (DK) postrojenje za impregnaciju i sušenje za plemenite vrste drva. Kao završne proizvode ima Superwood u ponudi drvene profile za vanjski prostor, između ostalog za oblaganje terasa, drvene obloge za fasade i za vrtne kućice.

Neobrađeni paketi drveta su u prošlosti bili uskladišteni na otvorenom dvorištu. Za to je bila potrebna velika površina, a rukovanje drvenim profilima je trošilo puno vremena. Klijent je stoga htio proizvesti mogućnost skladištenja koja bi trebala biti smještena u neposrednoj blizini procesa prerade u postojećoj hali. Istovremeno bi novo skladište trebalo biti napravljeno na što je moguće manjem prostoru, kako bi troškovi ostali što je moguće manji s obzirom na površinu betona i krovišta. Osim toga je u budućnosti trebalo biti moguće i proširenje, a da nema potrebe za rekonstruiranjem.

Izazov pri ovom projektu je bilo uzimanje u obzir snažnih udara vjetra (120 kg/m²) i velikih težina snijega (160 kg/m²) u regiji. Za skladištenje plemenitih vrsta drveta je bila nužna slobodna cirkulacija zraka, unatoč tome je bila potrebna zaštita od kiše sa svih strana.

Iz više predloženih rješenja Superwood se odlučio za vruće pocinčani skup konzolnih regala tvrtke OHRA. Preklopni krovni elementi u kombinaciji s upravljanjem u uskim prolazima za upotrebu bočnih viličara, bili su za klijenta uvjerljivi argumenti. Projektiranje je uslijedilo zajedno s jednim danskim prodajnim partnerom na licu mjesta kod klijenta. Ovdje se već u početku govorilo o važnim parametrima kao što su kvaliteta i debljina betona temelja kao i oblik pokrova, Od početka je u cijeli projekt bio uključen i mjesni trgovac viličarima.

U prolaze su postavljene klizne vodilice, odgovarajući potrebama bočnog viličara. Ulazi na obje strane prolaza su zaštićeni od vjetra i vode presvučenim displejnim okvirima. Preklopni krovni elementi štite od direktnih vremenskih utjecaja, a istovremeno se brinu i o dovoljnoj prozračenosti. Vanjski regali su presvučeni vodootpornim zidom, što je također služilo kao zaštita od nevremena.

Ovo uređenje regala je u kratkom vremenu stručno montirala OHRA, presvlaka okvira displeja, pokrivanje krova, kao i priključna tehnologija isušivanja bila je posao koji se obavio na gradilištu.

Klijent je ovo uređenje mogao koristiti već 10 tjedana nakon narudžbe. Proširenje je moguće izvesti u bilo koje vrijeme.