Na glavni sadržaj

DORAS

Galerija

Nova logistička platforma za trgovca građevinskim materijalom DORAS

Za francuskog trgovca građevinskog materijala je skladište za distribuciju postalo premaleno: Nova logistička platforma s 22 prolaza trebala je ponovno ponuditi dovoljno prostora za artikle poput iverice, laminata i drugog građevinskog materijala. Kerpenška tvrtka OHRA je u projektnom vremenu od samo 5 mjeseci izgradila konstrukciju regala, koja je dostigla površinu od 12.000 m² i visinu uskladištenja od 8 metara, što se ne susreće često u Francuskoj u ovoj branši.

Kada je Gaston Doras 1928. godine kupio malu trgovini građevinskog materijala u Dijonu, nije ni slutio da će njegovo prezime, jedva sto godina kasnije, sloviti za najveću trgovinu građevinskog materijala u Istočnoj francuskoj regiji. Danas mreža DORAS ujedinjuje četiri poznate tvrtke:

Doras kao trgovina građevinskog materijala raspolaže s preko 50 podružnica, koje se većinom nalaze u Bourgogne Franche-Comté,

Locouti, se brine o iznajmljivanju opreme i skela,

Caréo je specijaliziran za poslove vezane za pločice i popločavanje, parketne podove i kupaonice,

Ménéo osigurava dostavu i izvršenje stolarskih poslova (prozori, vrata, stepenice, portali...)

Mreža DORAS danas zapošljava oko 800 radnika, a u 2010. godini je ostvarila promet od 208 milijuna eura.

Neučinkovito i premaleno.

Do travnja 2011. godine su se na terenu sjedišta tvrtke u Chenôveu robom s jedne platforme za daljnje raspoređivanje proizvodima od drveta opskrbljivali kupci, kao i različite lokacije distribucije. Nakon vrlo brzog rasta, kojeg je DORAS iskusio zadnjih godina, ta platforma je dostigla svoje kapacitetne granice: Smještena u jednoj staroj zgradi s niskim skladišnim prostorom i lošom podjelom prostorija, opremljena s u međuvremenu zastarjelom skladišnom opremom, zgrada je jedva mogla ispuniti moderne zahtjeve tvrtke.

„Staro skladište više nije moglo pratiti razvoj naše tvrtke“, prisjeća se Brigitte Biju-Duval, ravnateljica za investicije tvrtke DORAS. „Skladišni kapacitet nije bio dostatan, kolni prolazi su bili zakrčeni povećanim volumenom roba, a preuski skladišni prostor se osim toga pokazao kao smetnja.

Prostrano dimenzionirano

DORAS se odlučio za preseljenje u novo skladište: Iznajmljena zgrada je s površinom od 12.000 m² nudila osjetno više prostora od starog skladišta. Nova logistička oprema je ostvarila prednost, da trgovini drvenog građevinskog materijala ustupi više prostora, pri čemu je ovdje stvoren dodatni prostor za drvene proizvode poput iverice, šperploče i parketa.

Tako je predviđen plan projekta, prema predodžbama tehničkog odjela trgovine građevinskom opremom, s jedne strane kompleks konzolnih regala s 15 nizova dužine 75 m i visine 8 metara po svakom nizu, za skladištenje dugačkih proizvoda dužine do 13 metara, a s druge strane drugih 10 nizova s 8,5 metara visokim paletnim regalima. Sveukupno su predviđena 22 prolaza, od kojih bi 12 prolaza trebalo biti izvedeno kao konzolni regali za uske prolaze. Za uskladištenje i izskladištenje odlučili su se za višesmjerne viličare.

Dovoljno veliko za velike projekte

Za ugradnju regala tvrtka DORAS je ovlastila tvrtku OHRA Regalanlagen GmbH, sa sjedištem u Kerpenu blizu Kölna: Ova tvrtka je specijalizirana za konstrukciju skladišnih i regalnih sustava prije svega za trgovinu građevinski materijalom i metalom i drvno gospodarstvo. Upravo pri projektiranju ovog skladišnog projekta su odgovorni u tvrtci DORAS cijenili umijeća francuske podružnice tvrtke OHRA, koja se mogla osvrnuti na iskustva iz sličnih velikih projekata.

„Veličina našeg projekta je između ostalog bila odlučujuća za odabir OHRA-e“, kaže Brigitte Biju-Duval. „Morali smo isključiti određene konkurente, koji nisu mogli, udovoljiti našim potrebama za smanjenjem tereta za 10,5 tona. Osim toga je dobavljač morao donijeti dokaz, morao je moći ekonomično poduprijeti projekt, odnosno točno osigurati u knjizi tereta predviđene kapacitete.

Čak i u slijedećem detalju je regalno rješenje tvrtke OHRA zadovoljilo: Tako ljudi iz Kerpena za konzolne regale koriste isključivo puni, toplo valjani standardni građevinski čelik - suprotno limu ovaj materijal i u surovim uvjetima dugotrajno zadržava svoja statična svojstva. Pri rukovanju skladišnim dobrom, kod uskladištenja i izskladištenja, sudaranje s konzolama može dovesti do oštećanja robe, posebno pri rukovanju s drvenim gredama prekomjerne dužine. Za zaštitu robe koju je potrebno uskladištiti, i regala OHRA stoga koristi samoosiguravajuće, viseće konzole - one se pri sudaru pomaknu prema gore ili u stranu, skladišna roba i regali ostaju neoštećeni.

Montaža u roku devet tjedana

OHRA je početkom prosinca 2011. godine dobila nalog za isporuku i ugradnju kompleksa regala za novi distribucijski centar tvrtke DORAS. „Kompleksi konzolnih regala s redovima regala dužine 75 metara i visine 8 metara s kliznim vodilicama traže enormnu preciznost pri montaži“, opisao je Bernard Lunven, voditelj podružnice Francuska pri tvrtci OHRA, poseban izazov za OHRA montere. Sredinom ožujka 2011. godine su stigli na gradilište, zajedno s prva 23 teretnjaka materijala. Slijedećih jedva devet tjedana potrošili su u gradnji 750 stupova za konzolne regale, 8000 konzola, djelomično s rešetkastom podlogom, kao i 2 kilometra kliznih vodilica za četverosmjerne viličare s izravnim spojem s podnožjem stupova regala. Klizne vodilice u području uvoza su prelivene betonom, kako bi se sveukupno pojačale i da bi se uvoženje viličara u prolaze moglo sigurnije obaviti. U prostoru paletnog skladišta je upotrebljen sustav OHRA 5 Omega: U stanju je podnijeti ukupna opterećenja od do 22,5 tone i opterećenja po polici od do 4,5 tone. Monteri tvrtke OHRA su pri gradnji ukupno potrošili 1.500 mjesta za palete, od kojih su pojedine razine opremili rešetkastom podlogom. Narudžba je osim toga obuhvaćala i čeličnu platformu površine 55 m². Krajem travnja su zaključeni radovi.

„Ostvaren je vremenski plan“, rekla je Brigitte Biju-Duval koja je zadovoljna obavljenim poslom tvrtke OHRA. „Od razvoja projekta od strane tvrtke DORAS pa sve do zaključnog završavanja od OHRA-e smo, zahvaljujući njihovom stručnom znanju, dobili najbolju potporu.“ Napokon je OHRA mogla dokazati, da se kvaliteta „Made in Germany“ na temelju odnosa cijena/dostignuće može održati nasuprot lakših sustava konkurencije, usprkos upotrebi više materijala i sustava regala velike vrijednosti.